Belysning och uppvärmning

Sverige är ett land där de kan vara både kallt och mörkt. Belysning och uppvärmning är därför livsviktigt, men också här är det möjligt att spara energi.

Eftersom det är mörkt och grått en stor del av året är det viktigt att belysningen ger energi och skapar en harmonisk miljö. I genomsnitt finns det 20-50 lampor i varje hem och 25 % av elen går åt till belysningen.

Om du bor i ett hus är det dessutom viktigt att tänka på inomhustemperaturen. Här nedan finns ett antal tips på hur du kan spara energi på belysning och uppvärmning. Vissa besparingsåtgärder som installation av bergvärme kräver visserligen större investeringar. Men de betalar sig ofta bra på längre sikt.


Vill du ha billig eller dyr el?

Vi hjälper dig hitta rätt elleverantör för dina behov oavsett om du bor i villa eller lägenhet!

Image

Använd lågenergilampor

Ett sätt att minska energikonsumtionen är att byta ut gamla glödlampor mot lågenergilampor. Lågenergilampor har dessutom längre livslängd än vanliga glödlampor, 10000 ljustimmar under vilka du spar 200-300 kronor i energikostnader per lampa. Lågenergilampan har 25 % av gamla glödlampor effekt som alltså förbrukar fyra gånger mer el men avger lika mycket ljus. På förpackningarna för lågenergilampor anges ljusstyrka i ”gamla Watt” för att hjälpa konsumenten att jämföra de olika typerna av lampor.

Använd LED

Om du har eller tänkt skaffa halogenspotlights bör du kontrollera om det går att byta ut halogenlampan mot en LED-lampa. LED står Ljusemitterande Dioder och ljusdioderna kräver bara bråkdelen av den energi en halogenlampa använder. Dessutom har de längre livslängd och avger föga värmestrålning. En nackdel är att färmåtergivningen inte blir lika harmonisk som med glödlampor, men lyckligtvis pågår en utveckling av tekniken i den riktningen.

Använd lysrör

Fördelen med lysrör är att de är energieffektiva, har lång livslängd och finns med olika färgåtergivning. Om du vill ha vitt ljus är lysrörsarmaturer ett utmärkt alternativ.

Använd dimmer

Om du installerar dimmer till dina lampor får du mer mysig och harmonisk stämning samtidigt som du spar energi. Du kan också ta hjälp av ljussensorer, rörelsevakter eller strömbrytare med timerfunktion för att försäkra dig om att du inte lyser upp rum där ingen vistas eller att lampor står på mitt på ljusa dan.

Reglera temperaturen

Se till att inomhustemperaturen inte är för hög, det brukar vara lagom med 21 grader i vardagsrummet och 18 grader i sovrummet. I källare, förråd och garage bör du ha lägre temperaturer. Är du borta en längre tid kan du sänka inomhustemperaturen till 15 grader. För varje grad du sänker temperaturen med minskar energikonsumtionen med nästan 5 %, vilket blir omkring 650 kronor för ett litet hus.

Stäng dörren

Håll dörrar stängda så att inte kyla sprider sig i huset.

Vädra kort

I stället för att låta fönster eller dörrar stå på glänt bör du vädra kort och intensivt. Om du någon gång om dagen öppnar ett tvärdrag en kortare stund fräschar du snabbt upp luften samtidigt som du undviker att kyla ner huset. Under tiden bör du ha värmen avstängd och sätta på den först en halvtimme efter att du vädrat.

Isolera

Att ha dålig isolering kan bli dyrt. Isolera väl, täta dragiga och fönster och ytterdörrar och håll dörrar till kalla utrymmen stängda. Om du investerar i tilläggsinvestering av väggar, fönster, golv och tak kan du snart tjäna igen pengarna genom minskade uppvärmningskostnader.

Använd persienner och gardiner

Se till alltid ha persienner neddragna och gardiner fördragna under natten. Persienner gör glaset lika effektivt som modernt energiglas utan extra kostnad. Värme som annars skulle försvinna genom fönstret blir kvar i rummet.

Möblera rätt

Stora möbler bör inte stå framför radiatorerna eftersom de hindrar värmen att sprida sig i rummet.

Spara på infravärme

Infravärme kan vara skönt att använda under våren och hösten när man vill sitt ute och njuta av frisk luft. Stäng dock alltid av värmen när du är klar. Infravärme har ofta hög effekt, uppemot 2000 W vilket innebär att den förbrukar 2 kWh per timme. Detta motsvarar två till tre kronor per timme vilket snabbt kan bli dyrt om den står på en längre period.

Använd golvvärme sparsamt

Golvvärme är skönt att ha på under kalla vinterdagar. Eldriven golvvärme förbrukar dock en hel del energi. Under årets varmare perioder bör den därför användas sparsamt.

Utrusta ditt hem modernt och effektivt

Modern reglerutrustning är en bra investering som såväl höjer komforten som minskar energiförbrukningen med 10 %. När du köper nya fönster bör de vara energieffektiva tre-glas-fönster som hindrar värmen från att försvinna ut.

Vill du ha billig eller dyr el?

Vi hjälper dig hitta rätt elleverantör för dina behov oavsett om du bor i villa eller lägenhet!