Elbilsladdning – laddbox

Elbilen är mer populär än någonsin och vi är många som snart glömt bort hur det brukade vara att bullra runt i en bolmande bensinbil. Idag blir räckvidden på elbilar bara bättre och bättre, men förr eller senare så måste bilen laddas. Hur och var du väljer att ladda din elbil, kommer påverka både priset per mil och hur lång tid det tar att ladda.


Elbilsladdning

Vad kostar det att ladda en elbil?

Det är flera olika aspekter som påverkar priset; storleken på batteriet, din körstil, elpriset och vart du laddar din elbil. Generellt är kostnaden dubbelt så stor att ladda via en kommersiell laddstation, än att ladda hemifrån. Beräkningar som gjorts visar att milkostnaden för en elbil hamnar mellan 2-3 kronor milen när du laddar hemifrån. Laddar du däremot på en laddstation kan priset hamna på det dubbla, 4-6 kronor milen.

Sverige anses generellt vara ett av de billigaste länderna att äga en elbil i. Sajten Uswitch gjorde en jämförelse mellan 33 länder, där Sverige placerade sig på en sjätteplats. En del elbilsägare väljer att ha ett fast elpris, för att få en tydlig överblick på sina kostnader. Här kan det med andra ord vara läge att jämföra elbolag för att se vem som kan erbjuda dig det bästa elpriset.

Ladda elbilen smartare med en elbilsladdare

Det är visserligen möjligt att ladda din elbil direkt via ett vägguttag, men det är inte att rekommendera. Risken för att din elanläggning blir överhettad är stor och du får inte heller en speciellt effektiv laddning av batteriet. Det är både säkrare och mer effektivt att ladda via en elbilsladdare.

En stor fördel med en elbilsladdare är att du får större kontroll på laddningen. Via mobilen kan du själv styra och övervaka olika moment av laddningen. Smarta elbilsladdare ger dig också möjligheten att schemalägga laddningen, så att du kan anpassa laddningen till de stunder på dygnet då elpriset är lägre.

En annan vinst med en egen elbilsladdare, är bekvämligheten. Att åka till en laddstation och vänta, i vissa fall i flera timmar, kan bli löjligt trist. Med en elbilsladdare hemma är det bara att parkera bilen när du kommer hem, plugga in laddaren och sedan vaknar du nästa dag med en fulladdad bil. Du kan alltså vinna tid, bekvämlighet och pengar på att ha en elbilsladdare hemma eller på jobbet.

Vilken elbilsladdare passar dig?

Några saker att tänka på när du ska välja elbilsladdare är hur och var den ska användas. Om boxen ska placeras utomhus så är det viktigt att boxen är anpassad till vårt nordiska klimat. Se även till att du köper en laddare till elbil som är framtidssäkrad och driftsäker.

Något som allt fler efterfrågar är elbilsladdare med dynamisk lastbalansering. Det innebär att elbilsladdaren endast använder den el som finns tillgänglig i hemmets elsystem. Då slipper du riskera att elnätet överbelastat och att säkringarna ryker.

En generell regel är att undvika billiga, oprövade märken. Välj en elbilsladdare från en etablerad tillverkare och från en återförsäljare som kan erbjuda dig support om något börjar krångla.

Kan jag ladda två elbilar samtidigt?

Många hem har idag två bilar och ju mer populär elbilen blir, desto vanligare att båda bilarna är elektrifierade. Att försöka ladda två bilar på ett enda ladduttag är något som snabbt blir frustrerande. Det finns idag en rad elbilsladdare på marknaden som har dubbla uttag, så att du smidigt kan ladda två bilar samtidigt.

Du kan även installera två separata elbilsladdare. Det ger dig en klar fördel när det kommer till att anpassa utrymmet där bilarna står parkerade. Kostnaden blir faktiskt inte så mycket större än om du valt en dubbel laddbox. Här kan du med andra ord helt utgå ifrån hur förhållandena ser ut just för dig.

Hur installeras en elbilsladdare?

Installationen av din laddbox till din elcentral görs alltid av en certifierad elektriker. En seriös återförsäljare av laddboxar har alltid behöriga elektriker som samarbetspartners.

Tänk på att installation av din laddbox ingår i det 50%-iga Grön Teknik/ROT-avdraget.