Elförbrukning i köket

Köket är för många hemmets hjärta. Eftersom det här finns gott om hushållsapparater som drar mycket energi finns här stora möjligheter till energibesparingar.

När du köper nya varor är det viktigt att du tittar på energiförbrukningen. En gammal frys kan stå för en mycket stor del av hushållets energikonsumtion. Så även om själva apparaten kan vara dyr när du köper en ny frys kan totalkostnaden bli mindre när du räknar med energiförbrukningen. I dag är de flesta vitvaror energimärkta från G till A++ där A++ är bäst.

Till exempel kan en äldre frys förbruka så mycket som 900 kWh per år, en energisnål frys förbrukar bara hälften så mycket. Ett äldre kylskåp kan förbruka 500 kWh per år, ett energisnålt bara 200 kWh. Dessutom finns annan utrustningen i köket som förbrukar mycket el.

Vill du ha billig eller dyr el?

Vi hjälper dig hitta rätt elleverantör för dina behov oavsett om du bor i villa eller lägenhet!


Image

Se till att diskmaskinen använder kallvatten

Diskmaskiner använder endast varmvatten i vissa delar av programmet. Eftersom diskmaskinen själv värmer upp vattnet när den behöver det är det oftast bättre att ansluta maskinen till kallvattnet. På så sätt kan du minska energiförbrukningen med 30 %.

Spara varmvattnet

Du behöver för det mesta inte spola disken i varmvattnet, det räcker med att du skrapar av matresterna.

Fyll diskmaskinen

Undvik att köra diskmaskinen halvfull, vänta hellre tills den är fylld innan du startar diskningen.

Justera värmen

För det mesta räcker det med att du använder ett diskprogram där temperaturen inte överstiger 55 grader.

Lufttorka disken

Du behöver inte använda torkprogrammet efter disken. Disken torkar med hjälp av eftervärmen och att du öppnar luckan så att disken kan lufttorka.

Spara på vatten vid handdisk

Att diska under rinnande vatten kan förbruka två till tre gånger så mycket energi som när du diskar i maskin. Handdiska därför endast sådant som inte tål maskindisk och gör det inte under rinnande vatten. Använd helst balja när du sköljer för att minimera spillet.

Använd vattenkokare och kaffebryggare

Vattenkokare och kaffebryggare är effektivare än spisen, använd därför dessa när du värmer vatten.

Avfrosta frysen

Frysen drar mer energi om den är isbelagd, frosta därför av den med jämna mellanrum, gärna två gånger per år.

Håll rent bakom kylen och frysen

Damm som pressar på kylaggregat gör att det måste jobba hårdare och förbruka mer energi. Se därför till att det är rent på baksidan av frys och kylskåp.

Justera temperaturen

I kylskåpet bör det vara 5 grader och i frysen -18 grader. Se därför till att temperaturen är rätt inställd. För varje extra grad du sänker ökar energiförbrukningen med 10 % i kylen och 6 % i frysen.

Håll tätt

Det är viktigt att dörrarna eller luckorna på kyl och frys sluter ordentligt. Titta då om då och gummilisterna är hela och byt ut dem om de har gått sönder.

Låt matrester svalna

Sätter du in varm mat i kylen kommer det gå åt onödig energi när den kyls. Låt den därför svalna först utanför kylen. Behöver du kyla maten snabbt kan du ställa kärlet i kallt vatten i stället.

Fyll frysen

En fylld frys drar mindre energi än en tom, bunkra därför upp med mat så att den är full.

Ta till vara på kylan

Om du tinar upp fryst mat i kylskåpet går inte kylan förlorad.

Ställ frys och kyl där det är svalt

Kylskåp och frys bör inte stå nära en värmekälla som spisen. En frys som är placerad i ett svalt utrymme som källare eller förråd drar mindre el.

Köp rätt ugn

En ugn bör inte vara onödigt stor då en större ugn förbrukar mer energi. Det är också bättre med en glaskeramikspis än de traditionella plattor man hittar på äldre ugnar.

Använd mikrovågsungen effektivt

Mikrovågsugnen är främst ett bra alternativ vid tillagning av mindre matportioner och uppvärmning av färdigmat. En tumregel är att använda den när du lagar få portioner, färre än fyra. Att tina mat i mikron med defrostfunktionen är inte särskilt bra ur energisynpunkt, helst bör maten tinas i kylen.