Effekt och energi

Elektricitet är idag oumbärligt för de flesta av oss, det lyser upp och värmer våra hem, hjälper oss vid matlagning, rengöring och städning, förser oss med underhållning och mycket mer. Inget av detta är dock gratis, det kostar pengar och påverkar miljön. Eftersom el förekommer överallt i vårt dagliga liv är det bra att känna till vad som menas med effekt och kilowatt.


Vill du ha billig eller dyr el?

Vi hjälper dig hitta rätt elleverantör för dina behov oavsett om du bor i villa eller lägenhet!

Effekt och energi

Hur mäts den el/energi jag förbrukar?

Energin du förbrukar möts i kilowattimmar, vilket betecknas kWh. k står för kilo, W för watt och h för timmar efter engelskans hour. Eftersom kilo är en beteckning för tusen motsvaras till exempel 14 kWh av 14 000 wattimmar (Wh).

Vad är då Watt för något?

Inom fysiken används Watt som enhet för effekt. Känner du till effekten kan du räkna ut hur mycket energi som en elektrisk apparat använder under en viss tid enligt följande formel:

(Effekt [W] * Användningstid [timmar])/1000 = Energin [kWh]

Om man låter bli att dela med tusen får man i stället energin wattimmar (Wh).

Till exempel, om du låter en glödlampa på 60 watt lysa i en timma kommer att förbruka 0,06 kWh, vilket man kan räkna ut med formeln: (60 * 1)/1000=0,06. Vill du i stället räkna ut hur längre glödlampan kommer att lysa för att förbruka 1 kWh gör du så här:

(Energin[kWh] * 1000)/Effekt [W] = Tid [timmar]

(1 * 1000)/60 = 16,667. Lampan kommer alltså att lysa något under 17 timmar innan den har förbrukat 1 kWh.

Så om du till exempel råkat lämna en glödlampa på 60 W lysande i 48 timmar när du varit borta över helgen så kan du med hjälp av formeln räkna ut att den förbrukat 2,88 kWh. Vet du också vad ditt elpris per kWh kan du räkna ut exakt vad kostnaden blir.

Elkonsumtion i Sverige

I Sverige går det åt en hel del el till att hålla husen varma och behagliga. I det genomsnittliga hushållet går ungefär hälften åt till uppvärmning, 8000-15 000 kWh per år. En femtedel går till varmvatten, 4000-6000 kWh per år. Resten av elen, 3000-6000 kWh per år, räknas till hushållselen som går till belysningen och de elektriska apparater du har hemma. Över ett år blir det en hel del el, men lyckligtvis finns det sätt att minska förbrukningen inom alla dessa områden.

Om du bor i lägenhet är priset för uppvärmning och varmvatten oftast inkluderat i hyran. Det innebär dock inte att du bör slösa hur mycket som helst. Storleken på den fasta avgiften bestäms av den totala konsumtionen, så om alla sänker sin elförbrukning kommer också elkostnaden för hyresvärden bli lägre och därmed också avgiften.