El i vardagsrummet

Dagens vardagsrum är ofta fyllda med elektronik som tv-apparater, tv-spel, blue-ray-spelare, digitalboxar och ibland även datorer. All sådan elektronik förbrukar naturligtvis el, men det finns sätt att hålla nere konsumtionen.

Det är fantastiskt med stora platta tv-apparater med knivskarp bildkvalité. Tänk dock på att de kan dra mycket energi. Visserligen drar de inte mer än äldre tjocka tv-apparater, men ofta är skärmen större än vad den skulle ha varit tidigare vilket ger större elförbrukning.

Vill du ha billig eller dyr el?

Vi hjälper dig hitta rätt elleverantör för dina behov oavsett om du bor i villa eller lägenhet!


Image

Undvik standby

Det är vanligt att apparater idag står på standby-läge där de varken är av eller på. Detta har blivit en av de stora strömtjuvarna och tros stå för 2 % av landets elförbrukning. I ett vanligt hushåll blir det kring 500 kWh per år. När du köper nya produkter bör du titta på förbrukningen såväl under standby-läge som vid aktiv användning.

Använd strömbrytare

Du bör om möjligt stänga av tv-apparater, tv-spel, dvd-spelare och så vidare med strömbrytaren och inte bara med fjärrkontrollen. Idag finns även tv-apparater med inbyggda rörelsedetektorer som gör att de automatiskt stäng av när du går från tv:n.

Använd grenuttag

För att vara säker på att dina apparater inte går in i standby-läge kan du använda grenuttag med 2-polig brytare. Dessa placerar du mellan vägguttaget och dina apparater och stänger sedan av när du inte använder dem.

Dra ut laddaren

Alla de laddare som olika apparater i ditt hem behöver är en annan dold strömslukare. Dessa drar ström även när de inte laddar, dra därför alltid ut dem ur vägguttaget när de inte används.

Undvik viloläge

Även under viloläge förbrukar datorer el. Du bör därför hellre stänga av dem när du inte använder dem. På bildskärmar bör energispararfunktionen vara aktiverad, eller så stänger du av dem när du är borta från dem en längre stund.