Timbaserat elavtal

Timprisavtal på el – hur fungerar det?

I ett timprisavtal för el ändras elpriset beroende på tid på dygnet. Detta kan vara fördelaktigt för kunder som använder mycket el under lågtrafik, då priset är lägre. För att få största möjliga nytta av ett timprisavtal bör du som kund förstå hur din elförbrukning förändras under dagen och veckan. Du kan sedan anpassa din användning för att dra fördel av lägre priser under lågtrafik.


Rörligt elpris

Cheap Energy

Rörligt elpris


 • Ingen bindningstid

 • Ingen fast avgift

 • Miljömärkt el

Se Bäst Pris

Fast elpris

Fortum

Fastprisavtal


 • Fri månadsavgift

 • Ingen bindningstid

 • Fossilfri el

Se Bäst Pris

Fördelar med timbaserat elpris

Ett timpris för el är en typ av prissättning för el som tar betalt för konsumenterna utifrån hur mycket el de använder under varje timme. Den här typen av prissättning kan ha flera fördelar för konsumenterna, inklusive att ge en mer exakt räkning och ge konsumenterna mer kontroll över sin elanvändning.

Ett elpris per timme kan vara mer exakt än andra typer av priser eftersom det tar hänsyn till den faktiska mängden el som används. Detta är viktigt för konsumenter som vill undvika att bli överdebiterade för sin elanvändning. Det innebär också att företag som använder stora mängder ström under rusningstid kan faktureras på lämpligt sätt för sin förbrukning.

Timprissättning ger också konsumenterna mer kontroll över sin konsumtion. Konsumenter kan välja att använda mindre ström under perioder med hög efterfrågan när priserna är högre, eller så kan de flytta sin användning till tider då priserna är lägre. Denna flexibilitet kan hjälpa hushåll och företag att spara pengar på sina elräkningar.

Belysning och uppvärmning

Nackdelar med timbaserat elpris

Elpriser som varierar per timme kan vara svåra att budgetera med och det kan bli en chock när räkningen kommer. Denna typ av prissättning är också känd som rörlig prissättning, vilket kan vara ofördelaktigt för både företag och konsumenter.

Rörlig prissättning innebär att priset du betalar för el kan gå upp eller ner, beroende på tid på dygnet, efterfrågan och andra faktorer. Detta kan göra det svårt att förutse dina månatliga elkostnader. För företag kan detta göra det svårt att budgetera för elkostnader och leda till oväntade utgifter. För konsumenterna kan detta innebära högre räkningar när efterfrågan är hög eller det inträffar oväntade prisökningar.

Timpriserna på el kan också vara volatila, vilket gör att de kan ändras snabbt med kort varsel. Detta gör det svårt att låsa en taxa under en längre tid, vilket kan leda till högre kostnader på längre sikt.

Tips för att få ut det mesta av timbaserat elpris

Elpriserna kan fluktuera varje timme, vilket innebär att kunder med en timprisplan betalar olika priser för el vid olika tidpunkter på dygnet. Här är några tips som hjälper dig att få ut det mesta av din timprisplan för el:

 1. Använd el under lågtrafik Priserna är vanligtvis lägre under lågtrafik – dvs när få människor använder el. Så om du har flexibiliteten att använda el under dessa tider kan du spara pengar.
 2. Dra nytta av rabatter för användningstid Vissa elleverantörer erbjuder rabatter för att använda el under vissa tider på dygnet. Om din leverantör erbjuder denna typ av rabatt, se till att dra nytta av den.
 3. Använd energieffektiva apparater och utrustning Att använda energieffektiva apparater och utrustning kan hjälpa dig att spara pengar genom att minska din totala energiförbrukning.
 4. Använd en programmerbar termostat Programmerbara termostater låter dig justera temperaturen i ditt hem baserat på ditt schema och tid på dygnet. Detta kan hjälpa dig att minska din energianvändning under rusningstid och spara pengar på din elräkning.
 5. Använd en smart elmätare Om en kund har en smart mätare kan de spåra sin egna elförbrukning och fatta beslut om när de ska använda energikrävande apparater som diskmaskiner, torktumlare och värmepumpar.
 6. Ladda din elbil när det är som billigast Med timprisavtal kan du styra när du laddar din elbil så att kostnaden blir så låg som möjligt. Många elbolag har även appar som sköter detta automatiskt och ser till att endast ladda bilen när det är som billigast.