El i badrummet

Att duscha eller bada är något som förbrukar enorma mängder energi, liksom när du använder tvättmaskin eller torktumlare. Lyckligtvis finns det några enkla tips du kan följa för att minska energiförbrukningen i badrummet.

Den genomsnittlige svensken förbrukar 75-100 liter vatten per dygn, vilket innebär en energiförbrukning på 3-5 kWh. På ett år blir det 1100-1800 kWh. Om ni dessutom är fler personer i hushållet blir kostnaden mycket stor. Och vid sidan av vattenförbrukningen finns det i badrummet ofta många apparater som slukar el.

Vill du ha billig eller dyr el?

Vi hjälper dig hitta rätt elleverantör för dina behov oavsett om du bor i villa eller lägenhet!


El i badrummet

Duscha snabbt

Att duscha är bättre än att bada och när du duschar bör du göra det snabbt och effektivt. Om du minskar din tid i duschen från femton till fem minuter minskar din årliga elkonsumtion med 700 kWh.

Använd snålspolande duschmunstycke

Ett vanligt duschmunstycke förbrukar 12-14 liter vatten per minut. Du bör därför byta till ett snålspolande duschmunstycke som förbrukar 5-7 liter på vatten utan att känslan blir annorlunda. På så sätt minskar du vattenkonsumtionen med 70 %.

Sköt om kranarna

Se till att du har energieffektiva kranar och byt packningen i kranar som droppar. En droppande kran kan öka den årliga elförbrukningen med 700 kWh, vilket är 700-1000 kronor som droppar bort. Tänk också på att det inte bara varmvatten utan även droppande kallvatten som kostar pengar.

Stäng kranen

Du kan alltid minska konsumtionen genom att inte låta vattnet rinna när du till exempel tvålar in dig eller borstar tänderna, hur snål kranen än är.

Justera vattentemperaturen

Om du bor i ett hus där du själv ställer in temperaturen på vattnet bör den justeras till 60 grader. Observera att temperaturen måste ligga över 55 grader för att undvika legionellabakterier. När du tvättar bör du dock sänka temperaturen till 40 grader då dagens tvättmedel är effektiva även vid låga temperaturer.

Fyll tvättmaskinen

Det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg, se till att fylla maskinen ordentligt vid varje tvätt. Tvättmaskinen förbrukar ungefär lika mycket energi oavsett.

Tvätta med sparprogram

För normalsmutsig tvätt behövs ingen förtvätt. Använd tvättmaskinens sparprogram.

Torka miljövänligt

Det är bättre att lufttorka tvätten än att använda torktumlare eller torkskåp. Om sommaren kan du gärna lufttorka utomhus. Annars är torktumlare att föredra framför torkskåp. Se till att centrifugera med högt varvtal för att inte förbruka för mycket el och se till att inte övertorka tvätten.

Stäng av handdukstorken

Var sparsam med handdukstorken, det är onödigt att alltid ha den på. Stäng av den när du inte använder den.

Använd golvvärme sparsamt

Det är skönt med golvvärme under vintern, men eldriven golvvärme förbrukar en hel del energi. Använd den sparsamt under de varmare delarna av året.

Använd lämplig utrustning vid tvätt

Det du bör tänka på när du köper ny tvättmaskin är har minst 1000 varvs centrifugering i minuten och att den är tillräckligt stor, inte större än du behöver. Torktumlaren bör vara av kondenstyp med fuktavkännare.