Spara energi – jämför elpriser nu!

Att minska din energiförbrukning innebär en stor sparpotential, oavsett vilket elavtal du har. Med enkla medel kan du minska såväl din elkostnad som din miljöpåverkan utan att det behöver innebära några större uppoffringar i din vardag. Ett gott råd är att du jämför elpriser regelbundet för att upptäcka prisskillnader så fort som möjligt när de sker.
[wen_cta id=”229″]

Här har vi samlat några tips som hjälper dig att minska konsumtionen av el i din vardag. Hör gärna av dig om du har fler enkla tips som du vill dela med dig av!

Elpriser

Hur gör jag för att spara el?

Den genomsnittliga årsförbrukningen av el för ett typiskt svenskt hushåll ligger på 3000-6000 kWh. För villor tillkommer 8000-15000 kWh för uppvärmning och 4000-6000 KWh för varmvatten. För lägenheter hamnar därmed årskostnaden för el på runt 6000 kronor i genomsnitt och för villor på 22500 kronor. Genom smarta val kan elkonsumtion minskas med minst 10 % med vinst såväl för privatekonomin som för miljön.

Små förändringar kan göra stora skillnader, till exempel att du byter alla glödlampor mot lågenergilampor, undviker standby-lägen eller att du stänger av duschvattnet när du tvålar in dig. Så spar du energi utan att behöva lägga ner energi!

Hur energieffektiv kan du bli?

Tipsen på den här sidan hjälper dig att minska såväl dina kostnader som din miljöpåverkan medan du sparar el och sänker din elräkning.
1. Se till att ha rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då håller sig både maten fräsch och du behåller en låg energiförbrukning.
2. Dra ut elektronik som inte används, eller köp ett grenuttag med på-/av-funktion för lättare styrning av din hemelektronik.
3. Använd diskmaskinens ekoläge.
4. Se till att frosta av frysen regelbundet.
5. Var noga med att släcka ljuset i rum som du inte använder.
6. Använd vattenkokare om möjligt istället för spisen.
7. Tvätta alltid med fylld tvättmaskin.
8. Gå igenom tätningen av dina fönster och dörrar för att undvika värmeläckage.